Používané biopotraviny
Níže Vám představujeme některé z vybraných biopotravin, které používáme při přípravě pokrmů.
Amarant | Amarant je vysoce výživná obilnina, která se nazývá „zlatem Inků“. Obsahuje 4x více vlákniny než jiné obilniny, bílkovina amarantu je blízká živočišné bílkovině. Amarant... | |
Arame | Mořská řasa Arame má jemnou chuť a je ceněna zejména pro příznivý účinek na vysoký krevní tlak. V lidové medicíně se používala při problémech s ženskými reprodukčními... | |
Artyčok | Bylina pochází pravděpodobně z Malé Asie. Už před 2500 lety ji pěstovaly v Egyptě. V 16. století byl ceněn v Anglii a Francii, v Čechách znám již v 16. - 17. století. Je... | |
Azuki | Azuki jsou drobné fazolky, které se v Japonsku považují za královnu fazolí a dokonce se prý podávaly jako prostředek k vyloučení jedů z těla, potom co někoho pokousal pes nebo... | |
Batáty | Batáty, nebo také sladké brambory, ač nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, jsou kořenové hlízy Povijnice jedlé. Původem jsou ze Střední Ameriky - Peru. V současné době se... | |
Batavia salát | Nový typ ledového salátu zvaný Batavia je známý především ve Francii. Chutná podobně jako ledový salát. Ač není tak křupavý, jeho listy jsou jemnější. Vyskytuje se v zelené i... | |
Brokolice | Brokolice je druh brukve zelné, je druhem kapusty a příbuzná květáku, s původem ze Středomoří. Brokolice obsahuje vitamin C, E, vitamin B1 a B2, beta karoten (provitamin A), kyselinu... | |
Bršlice - kozí noha | Bršlice obsahuje mnoho důležitých látek, podporuje trávení a pomáhá udržovat svěžest a výkonnost. V kuchyni našich předků se využívala velmi často. Kozí noha (bršlice) lemuje... | |
Brusinky | Brusinky mají výbornou schopnost dodávat tělu spoustu výživných látek. Při užívání brusinek je však důležití dát si pozor na předávkování, které může být škodlivé.... |